kedvenc könyveim

amit szívből ajánlok vállalkozó vagy vállalkozni vágyó női társaimnak.

Miért pont ezek a könyvek?

A lista életrajzi könyvektől kezdve, üzleti könyveken át tartalmaz ajánlásokat, elsősorban vállalkozáshoz, életvezetéshez, önfejlesztéshez, szemlélettágításhoz. 

Személy szerint jelenleg az életrajzi könyveket szeretem a legjobban, mert nagyon élvezem, ahogy láthatjuk az összefüggéseket az illető életútjában, felfedezhetjük tettei következményét, tanulságokat vonhatunk le belőle, melyeket átültethetünk a saját mindennapjainkba.

könyvlista

ELON MUSK - Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Vance, Ashlee

Kezdjük egy aktuális életrajzi könyvvel, melynek főszereplője korunk egyik meghatározó alakja: Elon Musk.

Láthatjuk mekkora hatással van akár egy-egy szava is a tőzsdére vagy egy-egy Twitter posztja a gazdaságra. A szemünk előtt épít párhuzamosan több sikeres vállalatot, forradalmasít egész iparágakat és nem utolsó sorban szép “lassan” elrepíti az embert a Marsra.

Nem kétséges az, hogy milyen hatalmas dolgokat visz végbe a szemünk előtt, egy emberöltő alatt. Számomra bámulatos!

Szerencsések vagyunk, hogy a könyv segítségével betekintést nyerhetünk a lelkébe, a gondolataiba, kicsit jobban megsimerhetjük őt és nem mindennapi élettörténenetét.

Bámulatos, “nem normális” és pont ezért bámulatos!

Ha normális lenne az átlag ember számára, akkor nem lenne bámulatos! 🙂

BARACK OBAMA szupersztár

Bokor Pál

Amikor Obama elnök lett, akkor egyből – még ugyan tinilányként – felkaptam rá a fejem. Láthatatlanul csodáltam, hogy ilyen fiatalon, afro férfiként, hogyan került az USA élére?
Nem foglalkoztam sem politikával, sem különösebben semmivel, csak éltem a gondtalan, önző tinik életét.

Az érzésre viszont emlékszem és a kérdésre, ami a fejemben motoszkált: Hogy csinálta?

Hát nem volt vételten!

Ez a férfi már évekkel hamarabb tudta, hogy mit akar és nagy álmai voltak.
Nem is álomnak mondanám, hanem inkább célnak. A cél és az álom között a különbség az, hogy a célért nap, mint nap teszel és dolgozol, ahogy Obama is tette.

Mi volt a nagy célja?

Hát persze, hogy az amerikai elnöki pozíció. És el is érte.

Mindenki kinevette, senki sem vette komolyan, ám ez őt nem érdekelte. Nem foglalkozott azzal, hogy ki mit mond róla, hanem keményen dolgozott a céljáért mindennap és nem figyelt azokra, akik el akarták tántorítani tőle.

Ez a magyar szemmel íródott életrajzi könyv pont azokra a kérdésekre ad választ, amelyek tiniként a fejemben kavarogtak: hogy honnan jött, mivel töltötte életének első 47 esztendejét, hogyan és miért lett az Egyesült Államok 44. elnöke.

A szerző magyar származású, aki washingtoni tudósítóként ismerte meg az amerikai politika bugyrait, így magyar szemszögből ismerhetjük meg a történetét.

MICHELLE OBAMA - Így lettem

Michelle Obama

Obama elnök után egyértelmű volt, hogy feleségét, Michelle-t is szívesen “megismerném közelebbről”. 🙂  Különösen azért, mert látszik rajtuk, hogy ők egy csapat. Amit Barack elért, azt nem egyedül érte el, hanem feleségével együtt, aki önmagában is példaértékű, amellett, hogy elnökfeleség.

Azt gondolom, hogy nagyon önazonos, erős személyes márkája van, aminek az ereje, akkor is átjön, amikor még nem olvas róla az ember semmit és nem találkozik vele.
Ez jelent valamit, főleg a híres embereknél. Sugárzik az ereje!

A könyvben bemutatja élete minden nehézségét, kezdve a nehéz gyerekkorától, az első vezetői pozícióig. Egy nő, aki az első fekete first lady lett, emellett sikeres karriert épít és kiegyensúlyozott családdal büszkélkedhet.

Mégis hogyan csinálja?

Ebbe enged bepillantást a könyv, amelyből nagyon sokat tanulhatunk.

A személyes márka jelentősége mellett, kitűnő példa lehet minden nő számára, aki egyszerre vállalkozó, anya és feleség is.

ARNOLD SCHWARZENEGGER - Emlékmás - Életem hihetetlen, de igaz története

Ez a könyv arra döbbentett rá, hogy nem kell 18 évesen egy életre pályát választani. Nem baj, ha nem szeretnék egy szakma mellett megállapodni, lehet az életnek több szakasza is.

Nagyon tanulságos, ahogy láthatjuk, hogyan lett egy ember több területen is sikeres: testépítés, vállalkozás, színészet, politika.

Ne felejtsük el, hogy mindezt külföldön érte el bevándorlóként, béna akcentussal!

És mi a titka?
A FÓKUSZ! Igaz, hogy több területen ért el sikereket, de egyszerre mindig egy területre fókuszál. Egy cél, amire a figyelme, erőfeszítései 100%-ban irányulnak.

Ez az ő titka.

Nagyon megnyugtatott ez a könyv, ugyanis mindig több terület között lavíroztam. Úgy éreztem, nem tudok dönteni és tudtam, hogy emiatt csak félig vagyok jelen mindenhol, ami nem jó. Most már nyugodt vagyok, hogy nem kell egy életre döntenem, csupán 5-10 évre. Köszi Arniee 🙂 

Menekülés a 14-es táborból - Észak-Koreából a szabadságba

Harden Blaine

Tényfeltáró történet észak-korea valódi arcáról, amely biztosan sokkolja bármelyik európai embert.

Képzeld el, hogy egy szögesdróttal körülvett lágerben látod meg a napvilágot, bűnösnek ítélnek mielőtt még megszülettél volna és megfosztanak minden jogodtól. Miért? “..mert genetikailag bűnözőnek kódoltak..” Édesanyád a versenytársad lesz a mindennapi élelem megszerzésében, a családoddal is harcolnod kell az életben maradásért, nem bízhatsz senkiben és egy-egy elejtett szóból, történetből csak sejtésed van, hogy milyen lehet az élet a kerítésen túl.

Számunkra felfoghatatlan, ami ezzel a fiúval történt és emberek százezreivel történik még ezekben a percekben is.

Annyira messze állunk ettől, hogy számunkra olyan ez a történet, mintha egy film lenne, ami a képzelet szüleménye. Pedig valóságos!

Ez a könyv tökéletes rávilágít arra, hogy ami nekünk folyton panaszkodó magyaroknak a folytonos problémáink valójában semmiségek.

Meg kell tanulnunk hálásnak lenni, azért ahova születtünk. 

Mert az a VILÁG egyik legszebb, legbiztonságosabb, legjobb helye!

4 órás munkahét

Timothy Ferris

A másik kötelező olvasmány a mai vállalkozók számára a Gyorsítósáv után!

A könyv lényegében arról szól, hogyan szervezz ki, ne csinálj mindent magad és élj olyan életet, amiről eddig csak álmodni mertél.

Magyarul arról szól, hogy hogyan élj teljesen ellentétesen azzal, ahogy “normálisnak” gondolod.

Eszközöket, konkrét útmutatókat is ad a könyv, sőt esettanulmányokat is olvashatunk olyan emberektől, akik már sikeresen alkalmazták a leírtakat.

Hasznos egyéni vállalkozóknak, cégépítőknek, de alkalmazottaknak is! 

A "Lesz*rom" rafinált művészete - A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Mark Manson

A szerző szembe megy a jól megszokott legyünk pozitívak és minden rendben lesz közhellyel. Élesen bírálja ezt a fajta gondolkodást és egyenesen, nem vígasztalva az olvasót osztogatja a pofonokat.

Egyetértek azzal, hogy az élet nem habos torta, és pusztán a pozitív gondolkodástól nem leszünk boldogabbak. Főleg, ha éppen egy nehéz élethelyzet kellős közepén vagyunk, akkor ne akarjunk menekülni, hanem éljük meg a sz*rt is.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy törődjünk bele abba, hogy vannak vesztesek és győztesek. Ez nézőpont kérdése.

Igenis kezünkbe vehetjük a sorsunkat és megláthatjuk a nehéz dolgokban is a jót, mégha idő is kell hozzá. 

A szerző szerint, ha valaki elfogadja a korlátait, nem a körülményekkel foglalkozik, akkor megtalálja azt az erőt, amire szüksége van.

Tárjuk fel hát saját értékeinket, és szánjunk időt a számunkra legértékesebb dolgokra.

A testbeszéd enciklopédiája

Barbara Pease – Allan Pease

A legtöbben bele sem gondolunk, hogy milyen hatással van a szavainkon kívül a testbeszédünk is a kommunikáció során. Általában arra fókuszálunk, hogy szavakkal győzzük meg a másik felet, legyen az üzleti tárgyalás, randi, munkahely, és bele sem gondolunk, hogy a testünk közben mit üzen. A testünk és a nonverbális kommunikáció legalább annyi információt közvetít, mint maga a beszéd.

Miért tudnak emberek jobban kijönni másokkal, amíg vannak akik kevésbé?

Biztosan veled is előfordult már, amikor azt érezted, hogy valaki remekül megért téged, mintha ezeréve ismerne.

Olykor ez annak köszönhető, hogy az illető valóban figyel rád, tud olvasni a sorok között és a testünk jelzéseiből is. Nemcsak a szavakat értelmezi, hanem a körítést is. Ez lehet tanult és ösztönös is.

A könyv azt ígéri, hogy miközben elsajátítjuk a testbeszéd tudományát, apránként jobban megértjük a saját viselkedésünket is.

Ezt valóban meg is kapjuk tőle, csak időről-időre vegyük elő és sajátítsunk el belőle valami újat! 🙂

Az önfegyelem ereje

Szabó Péter és Brian Tracy

Ez a könyv egy rendkívül izgalmas nézőpontot mutatott meg számomra.

Megmutatta, hogy minden elérhető, ha igazán jók vagyunk egyetlen dologban: önfegyelem.

Szemfelnyitó, hogy milyen egyértelmű az, hogy ez az egyetlen képesség milyen nagy hatással van az élet összes területére, és mégsem foglalkozunk vele eléggé.

Ez így leírva triviális, hát persze, de te belegondoltál már ebbe? 

Olyan mélyen és összetetten biztosan nem, ahogy itt olvashatsz róla.

A könyv azoknak szól, akik mindent el szeretnénk érni, amit csak lehetséges.

És komolyan! Tényleg sikerülhet! 

Én el is szeretnék érni, mert ez a könyv megmutatta, hogy hogyan lehetséges.

Gazdagodj boldogan

Szendrei Ádám 

Ezt a tudásanyagot már az álalános iskolában kötelező tárgyként kellene tanítani. Ha így lenne, Magyarországon az emberek sokkal jobb pénzügyi helyzetben lennének, jelenleg sajnos az átlag aluliskolázott a pénzügyek terén (még a tanult emberek is).

A szerző kezdő lépésként ajánlja azoknak, akik szeretnék okosabban kezelni a pénzüket. Főleg azért, mert nem a száraz pénzügyi információk vannak benne, és nem a “tegyél félre” elvet sulykolja, hanem egy újfajta életutat, életmódot mutat be.

Ádám érthetően, hétköznapi példákon keresztül tanítja meg a pénz kezelésének legalapvetőbb elemeit.

Egyértelmű dolgokról beszél, bárki számára könnyen megérthető példákkal és érthető nyelvezettel. Egyszerű követhető lépésekkel segíti a hétköznapi embert a tudatos pénzkezelés felé.

A könyv pénzügyi szabadságot ígér, amelyhez meg is adja a szükséges tudást! Tulajdonképpen rávilágít arra, hogy a pénzügyi rabságot mi teremtjük meg magunknak, hát persze, hogy mi tudunk kikeveredni is belőle! Hajrá! 🙂 

Sikeres emberek kiemelkedő szokásai

Brendon Burchard

Ezt a könyv másodszorra érkezett meg hozzám, amikor először olvastam bevallom, fel sem fogtam, hogy mit olvasok.

Nem értettem igazán, mi az a 6 szokás, hiába volt felsorolva. Ahogy olvastam a káosz csak nőtt bennem. Nem voltam rá készen, így hamar letettem és félbehagytam. 

Aztán pár hónappal később eszembe jutott és újra elővettem.

Nagyon érdekelt, mi lehet benne, piszkált, hogy nem sikerült megismernem a 6 szokást, ami sikeressé tehet.

Elolvastam és imádtam!

Miért nem olyan könnyű ezeket a szokásokat egy elolvasásra megérteni?

A hat szokás: lásd tisztán a helyzetet, teremtsd meg a megfelelő energiát, emeld a szükségletet, növeld az eredményeket, építs befolyást, mutass bátorságot.

Ugye, hogy nem olyan egyértelmű?

A szerző mind a hat szokást illusztrációkkal, aktuális kutatási adatokkal, gondolatébresztő gyakorlatokkal támasztja alá, sőt, napi feladatokkal egészíti ki, amelyekbe már most belevetheted magad. 

Érdemes néha-néha újra elővenni, mert tömény és gyakorlatias tudásanyag.

Villámolvasás a gyakorlatban - Tanulj meg tanulni

Lantos Mihály

Friss az élmény számomra, és még nem vagyok gyakorlott villámolvasó, de mindenkinek ajánlom, hogy ismerje meg ezt a módszert.

Nem helyettesíti a hagyományos olvasást és nem jobb vagy rosszabb annál, sőt igazából nem is olvasás. Információfeldolgozás.

Nagyon megtetszett, amikor először hallottam róla és mindenképp szeretnék mélyebben foglalkozni vele. Aztán meglátjuk. 🙂 

Ez egy eszköz, egy módszer, ami a mai rohanó világban egy hatalmas kincs lehet az ember kezében, ha ismeri és használja.